Super Bowls show i halvtid

Varje år bjuder Super Bowl på en stor och färgsprakande show med en känd artist i halvtid, ofta även med gästspel från ytterligare en eller ett par artister. Denna halvtidsshow lockar kanske vissa tittare nästan lika mycket, eller till och med ännu mer än själva matchen och det rent sportsliga. Många stora och kända amerikanska artister har under årens lopp varit med och gjort Super Bowls halvtidsshow.

Nästa års halvtidsshow äger rum under Super Bowl i Atlanta i februari år 2019. Och en av stjärnorna som kunnat få uppträda men som verkar nobba Super Bowls show i halvtid är ingen mindre än artisten Rihanna. Hon väljer enligt SVT Sport att nobba Super Bowl i form av att strejka för att på det viset ta politisk ställning. Sångerskan Rihanna nobbar enligt uppgift uppträdandet för att hon vill visa solidaritet med den numera klubblösa spelaren Colin Kaepernick, som har varit omskriven för att han under USA:s nationalsång stått på knä som en slags protest mot USA:s nuvarande president. Kaepernicks agerande gjorde att han inte fick spela, vilket ju kan tyckas hårt så väl som orättvist. Rihannas val att tacka nej till Super Bowl bör man betrakta som en solidarisk handling.

Publikationen US Weekly menar att Rihanna var ett förstahandsval för NFL när det gäller artister till showen i halvtid, som alltså äger rum i Atlanta den 3:e februari. Halvtidsshowen är en del av Super Bowl och USA:s mest populära program på tv, i alla kategorier. Dessutom med ganska bred marginal. Enligt SVT Sport får det företag som vill annonsera under Super Bowl betala hela 40 miljoner kronor (eller cirka 4,5 miljoner amerikanska dollar) för 30 sekunders reklam i någon av reklampauserna.

SVT Sport skriver att källor som står Rihanna nära, men som är anonyma på grund av källskydd, har berättat att Rihanna är upprörd över hur NFL har behandlat Colin Kaepernick. Kaepernicks symboliska knäböjande under USA:s nationalsång “Oh say can you see… ” gjorde att han själv blev en slags symbol. Kaepernick gjorde detta för att markera mot de övergrepp mot svarta som både polis och rättstat ägnat sig åt och som det finns ett stort motstånd mot. Enligt källor nära Rihanna är hon upprörd över NFL:s behandling av Kaepernick. Kaepernick som blev symbolen för det svarta motståndet mot övergrepp från polis och rättsstat genom att vara den förste spelaren att knäböja vid nationalsången.

”Rihanna delar inte alls NFL:s uppfattning”, är ett citat från en källa som står Rihanna nära. Rihanna har dock inte själv kommenterat några uppgifter på varken Facebook, Instagram eller några andra social medier.

Colin Kaepernick har varit klubblös under enlängre tid och stått utan jobb ända sedan hans kontrakt med laget Francisco 49ers (som är ett bottenlag i årets säsong) löpte ut i mars år 2017. Kaepernick har misstankar om att ägare har konspirerat mot honom och han har stämt NFL:s liga.

Idrottsvärlden är kanske inte perfekt ännu. När Rihanna tackar nej blir det istället någon annan som tackar ja. Det blir bandet Maroon 5 med Adam Levine i spetsen som får axla hederuppdraget och köra halvtidsshowen i pausen.