Lag som kan ta sig till Super Bowl

Vilka lag kan ta sig till årets (eller egentligen nästa års) upplaga av den stora superfinalen i amerikansk fotboll Super Bowl, alltså den Super Bowl som spelas i februari år 2019? Det tar vi oss en närmare titt på i denna artikel.

Ett lag som ligger riktigt väl till än så länge i NFL är Los Angeles Rams som går som tåget i årets NFL med statistiken 11 vinster och en förlust med två tredjedelar av den ordinarie säsongen spelad. Med sickliga spelare som passaren Kared Goff och mottagare av passningar som Brandin Cooks, Robert Woods och Cooper Kupp har Rams ett stabilt lagbygge i årets säsong av NFL. Ibland rushing team så hittar man också skickliga spelare som Todd Gurley med hela 15 touch downs, alltså cirka 1,25 touchdown per match, samt Malcolm Brown som också är en duktig löpande, rusande spelare. Ännu fler touch downs har Jared Goff som har hela 27 touch downs under årets säsong.

Totalt har Los Angeles Rams gjort 48 touch downs på årets 12 första matcher så de är en offensiv kraft att räkna med i år, och till det kan man lägga 26 field goals av 31 möjliga försök. Field Goal är när en spelare sparkar in bollen, vilket antingen ger ett poäng eller tre poäng beroende på omständigheter på planen. Sparkar man in bollen efter en touch down får man dessutom en extrapoäng, men gör man det inte precis efter en touch down utan i form av ett fourth down-försök så får man tre poäng istället.

Ett annat lag som definitivt blir att räkna med i årets NFL-slutspel är New Orleans Saints. New Orleans Saints är ett speciellt lag. När New Orleans översvämmades efter en orkan för ett antal år sedan så blev New Orleans Saints hemmaplan Superdome en plats dit många av befolkningen flydde för att söka skydd från stormen och översvämningarna. Green Day och U2 gjorde en låt om översvämningen och de dramatiska händelserna. Arenan heter numera Mercedes Benz Superdome så den har delvis fått ett nytt namn från en stark sponsor men det klassiska originalnamnet lever vidare som tur är.

New Orleans Saints har ett topplag i år och går därför starkt igenom säsongen. De rankas som det tredje bästa laget i NFL vad gäller offensiv och snittar 34,9 poäng per match vilket är mycket (en touch down ger ju sex poäng med en bonuspoäng om sparken, “field goal”, sitter) imponerande. En av nyckelfigurerna och arkitekterna bakom New Orleans Saints anfall är Drew Brees som står för många fina passningar och är ansvarig för 30 touch downs. Sammanlagt under årets säsong så har New Orleans Saints gjort hela 50 touch downs! Några duktiga spelare som har tagit emot passningarna (“recieving team”) är Alvin Kamara, Trequan Smith och Michael Thomas som alla har bidragit till poängskörden, och Alvin Kamara har även rusat till sig hela 11 touch downs i rollen som rusher, men han spelar även recieving-spel. En annan som bidrar till rushing-spelet är Mark Ingram med flera touch downs.