Klassiska finaler i Super Bowl

Vilka lag har vunnit Super Bowl? Det tar vi oss en närmare titt på nu.

Ett lag som nyligen vann Super Bowl är från USA:s östra kust, nämligen Philadelphia Eagles! Det var under den senaste finalen i början av år 2018 som Eagles vann och det var även den första gången som Eagles vann någonsin.

I finalen så besegrade Philadelphia Eagles mästarlaget New England Patriots som har vunnit NFL:s Super Bowl ett antal gånger, men år 2018 så gick vinsten till Eagles. New England Patriots har utmärkt sig som ett mästarlag och vann Super Bowl både år 2015 och 2017. New England är även de ett lag som hör hemma på USA:s östkust i trakterna kring Boston längre norrut.

Philadelphia Eagles vann alltså sin första vinst förra året och det gjorde de i en final som slutade 41-33 till Eagles favör. Matchhjälten i finalen blev Nick Foles, som eter matchen menade att de var avslappnade och gick ut för att spela sitt spel.

Finalen var den första Super Bowl-finalen på 13 år för Eagles. Eagles hade aldrig vunnit Super Bowl tidigare men däremot blivit så kallade konferensmästare tidigare i den östra konferensen av NFL.

Eagles quarterback Nick Foles blev en riktig matchvinnare och fick en utmärkelse som matchens mest värdefulla spelare. Han gjorde en riktig toppenmatch och kastade ram till tre touch downs. Hans passningar tog laget sammanlagt 373 yards framåt i banan, vilket är mycket. (Planen är 100 yards lång, plus endzonerna. En yard är en längdenhet i USA, med deras måttsystem, och det motsvarar med det internationella metersystemet cirka 91 centimeter.

I år, alltså långt tidigare i år under 2018, så arrangerades finalen relativt långt norrut i USA i ett slags vikingaland, nämligen på US Bank Stadium i Minneapolis, Minnesota. Minneapolis är en stad som många svenskar utvandrade till för runt 100 år sedan och deras NFL-lag i trakterna heter inte helt ologiskt Minnesota Vikings. Där finns även NHL-laget Minnesota Wild.

Patriots vann finalen år 2017, alltså för snart två år sedan, mot Atlanta Falcons, efter att den matchen gick till förlängning vilket är lite ovanligt inom amerikansk fotboll. Atlanta står värd för årets säsongsfinal, den 3:e februari år 2019 spelas den nästa Super Bowl-finalen.